Het laatste onderdeel van de BScrum methodiek gaat over maatwerk. Dit is een belangrijk onderdeel van het geheel en meteen ook het lastigst te plaatsen in een methodiek.
Waarom Maatwerk?
Geen enkele organisatie is hetzelfde en zeker geen enkele groep van mensen binnen organisaties. Als er al ‘typsiche’ karakters in een groep zijn, dan nog is de sociale interactie binnen de groep altijd bepaald door de specifieke context waarbinnen deze groep werkt. Vanuit deze opvatting geloof ik daarom niet in één standaard aanpak van veranderingen. Ik zie daarom elke opdracht als een maatwerk opdracht, waarbij de uitgangspunten BSCRUM zijn, maar waarbij de M uit deze methodiek ook tevens zorgt voor de flexibiliteit in de aanpak.
Een mooie aansluiting bij Maatwerk wordt gegeven door Leike van Oss (www.organisatievragen.nl) door haar uitleg bij het begrip ‘urgentie’. Zij stelt terecht dat de mate van urgentie de aard van de verandering bepaalt en dat de verandering daarmee passend (maatwerk) moet zijn bij de situatie.
In hoeverre Maatwerk?
Is mijn inzet dan helemaal maatwerk? Ja en nee; de informatie op deze site geeft inzicht in datgene wat ik meebreng als ik als interim manager aan de slag ga. Mijn ervaring, inzichten en ideeën veranderen niet per opdracht. Dit is ook waarom ik vooral deze basis van mijzelf neerzet in een intake gesprek. Als toevoeging daarop is BSCRUM de methodiek waarmee veranderaanpakken in een communiceerbaar frame worden gegoten.